hye dudes and babes . i'm aina and this is my diary , i can write whatever i want okie ? dun forget to leave your comment or shout here ! thankx for visiting my online world , enjoy reading okie ? ^_^

Wednesday, August 17, 2011

nuzul quran :)

assalamualaikum .

bapa nak bagi ceramah kat anak pasal nuzul quran . dia kata macam ni ;


bapa : bulan ramadhan ialah bulan diturunkan al-quran dari ..

anak : (
dengan bangganya) LANGIT !

bapa : salah . dari almari .



yes !

aku yakin sangat2 korang pun buat macam tu jugak kan (termasuk aku , hahahaha :P)

time bulan laen , semua bajet busy . lepas solat terus buat itu buat ini .

bila masuk ramadhan , baru reti nak baca quran .

habis ramadhan ? habislah segala-galanya . hahaha .


"Bulan Ramadhan , yang diturunkan di dalamnya al-Quran , petunjuk bagi sekalian manusia , dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah ."

Al-Baqarah : 185


yes . al-Quran . petunjuk bagi manusia .

yes , petunjuk . peta .

hidup kita macam kita dalam perjalanan yang kita tak tahu mana destinasinya .

nak tahu destinasinya ? kenalah ada peta . petunjuk .

betul punya petunjuk , betullah destinasi yang kita nak tuju . iaitu syurga .

al-Quran , buku manual manusia . macam manual lampu .

nak pasang lampu , kena tengok manual . nanti salah pasang , meletup . hehehe .

begitu juga al-Quran untuk manusia .

tapi sekarang berapa ramai umat Islam yang mempraktikkan ajaran al-Quran ?

negara kita sendiri pun tak guna undang-undang atau hukum al-Quran .

nama je negara Islam . ehh silap . negara umat Islam .

oleh itu , bermula dari sekarang , cuba kita hayati dan amalkan ajaran al-Quran .

bukan sekadar baca . tapi fahami isi kandungannya .

sebab tu agak penting juga kita belajar bahasa Arab . boleh faham al-Quran . sikit pun takpe .

aku tulis ni pun , sebagai peringatan untuk diri aku juga .

normal kalau rasa susah . tapi yang penting , cuba .


Al-Quran ,
diturunkan di Arab ,
dikhatkan di Turki ,
dilaksanakan di Iran ,
dan ..
dipertandingkan di Malaysia :D



fuiyoo ! digital :D






selamat menyambut nuzul quran ---> penurunan al-Quran .


Tuesday, August 9, 2011

ustaz bajet popular

assalamualaikum .

dekat sekolah saya kan ,

ada ustaz tu kan ,

bajet popular !

"ehh ? sape sape ?"

mesti korang tertanya-tanya .

jeng jeng jeng ..




laa .. ustaz ni rupanya !

ehh ehh , jangan salah faham !

aku terjumpa fan page ni kat wall kawan baek aku . (malas nak sebut nama :P)

tak tahulah siapa buat page ni . sebab fan page kan .

yang pasti bukan cikgu bahasa arab aku tu ya . dia tak ada FB .

ustaz ni memang best . aku lagi faham bahasa arab bila time dia ajar .

dan dia pun kadang2 sengal juga .

nadia kata aku suka argue dengan ustaz . memang pun . hahaha .

mana taknya . dia tu suka sangat salah ejalah , salah sebutlah . hishh . geram aku . hahaha .

cuma aku nasihatkan , sesiapun yang jadi admin page ni ,

ambillah quote2 ustaz yang bermanfaat untuk dikongsi ya .

semalam baru ustaz bagi tip nak hilangkan ngantuk waktu pagi .

caranya ialah qailullah . iaitu tidur sebentar pada waktu tengah hari .

sebentar sahaja ehh . bukan sampai berjam-jam okey . hahaha .

ni antara sunnah nabi . bolehlah diamalkan ya :D

tapi apapun , Ustaz Ahmad NorZaimi the BEST ! (kembang hidung murni ismahani :D)






jawab soalan ni ---> how much is today ? :D


Monday, August 1, 2011

berdua denganMu , pasti lebih baik


assalamualaikum .

selamat berpuasa semua !

macam-macam quote yang aku terima sempena ramadhan ni . flight lah . universiti lah .

apa-apapun quote nya , semua membawa maksud yang sama .

ramadhan yang menjelang sekarang ,

ialah sebagai medan permulaan atau medan pembaikan

untuk melaksanakan amalan-amalan yang lebih baik .

bermula dengan kelaparan dan kehausan setengah hari ,

hingga ke solat tarawih , cuba meraih malam lailatul qadar ,

semoga amalan-amalan ini akan melatih kita menjadi insan bertaqwa ,

sesuai dengan firmanNya :

"Wahai orang-orang yang beriman , telah diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana yang telah diwajibkan ke atas orang-orang sebelum kamu , semoga kamu bertaqwa ."

-Al-Baqarah : 183-

so , perbanyakkanlah amalan sunat seperti

bertahajjud , membaca al-quran , bersedekah , dan lain-lain lagi .

(lagak macam ustazah je aku ni xP)

okey , selamat berpuasa dan selamat berpuasa puasa (bak kata razlan) dan selamat bersahur (bak kata saya) .. hahahahaha xP

p/s : ehh , jangan membazir beli makanan okey . nanti tak habis , siapa susah ?






terngiang-ngiang lagu raihan yang niat puasa tu . suka owh lagu tu :D


Monday, July 25, 2011

aku PMR esok . korang ade ?

assalamualaikum .

kalau aku kata aku akan menghadapi Penilaian Menengah Rendah a.k.a PMR esok ,

korang percaya tak ?

heheheheheh . mesti tak percaya kan ?

ehh betullah . aku tak tipu . serius tak tipu =.="

cuma .

aku bukannya periksa BM , BI , Maths , Science semua tuh .

aku ambil satu subjek tambahan yang nama dia pun macam'tambahan' bagi korang .

KEMAHIRAN AL-QURAN .

mesti tak pernah dengar . haha .

okey . hari ni , aku nak habis ulangkaji semua bab .

satu jam satu bab .

bab ada 5 . ulum , tajwid , hafazan , qiraat , tarannum .

hafazan dah settle . tinggal lagi empat .

so , hari ni kena study 4 jam . huhu . :D

tahan ? insha ALLAH . banyak lak tuh tajuknya . dari form 1 sampai form 3 .



ya ALLAH ya Tuhan kami ,

kurniakanlah kepada kami , para pelajar 3 Kelas Aliran Agama (KAA) SMK Bandar Rinching ,

100% cemerlang KKQ .

amin ya rabbal alamin .






doakan kami semua ya . doa anda amat kami perlukan .


Saturday, July 23, 2011

yaumur riadhah

assalamualaikum .

penat ni . dari sekolah . ada hari sukan . sport's day . yaumur riadhah .

satria no 4 je . okey lah tu . merentas desa dapat no 1 :)

perbarisan n' pergerakan kreatif tak tahulah satria no berapa .

sebab tak dapat nak dengar . orang laen semangat gila nak mengeluarkan suara diaorang yang merdu itu . haha .

tapi bestlah tahun ni . tak kurang hebatnya .

perasmian , pakai tembak-tembak , keluar asap warna-warni . haha .

cuma perbarisan tak ada formasi . bosan jugak lahh .

waja tema askar ! siap pinjam baju askar wataniah lagi . :)

pergerakan kreatif , wira punya bestt . walaupun WIRA jadi RAWI . haha .

masuk tajuk KKQ . eh korang . RAWI ada maksud tau .

maksudnya ,

dalam al-Quran ada 7 jenis bacaan .

ilmu ni dipanggil ilmu qiraat .

7 jenis bacaan tu dipelopori oleh 7 imam .

setiap imam ada 2 RAWI . kira rawi ni periwayat qiraat lah .

tengok . bagus apa maksud RAWI . haha . tak payah nak malu2 .

tahun ni aku buat keputusan tak nak ambil bahagian dalam perbarisan .

ya lah . latihan rumah sukan tak pergi . perjumpaan hari tu pun tak pergi .

sebab nak lari dari masuk perbarisan .

tapi tahun ni kantoi lah dengan cikgu eliza . cikgu pendidikan khas tu .

dia kata macam ni :

kalau saya tahu awak rumah satria , dah lama saya masukkan awak dalam perbarisan .
saya tak tahu awak rumah satria .
tahun depan awak mesti masuk perbarisan .
ingat tau !

ala cikgu ni . malas lah . hehe .

tengok . dah terkantoi . aku tak tahu pula cikgu tu lama perhatikan aku . haha .

popular gak aku ni :D (perasan sebentar)

so , tahniah kepada semua yang menang . yang kalah , peluang masih ada lagi .

so , ni turutan rumah-rumah sukan .

1 . WIRA

2 . PUTRA

3 . PERDANA

4 . SATRIA

5 . WAJA

sekian , terima kasih .





sukan dah habis , so kembali kepada study . trial semakin dekat :D


Sunday, July 17, 2011

di pertengahan bulan

assalamualaikum .

dah lama kan aku tak mengepos di sini . haha .

pos ni pun , saje nak mengelap habuk xP .

okey , hari ni nisfu syaaban .

(tapi aku malas nak puasa . so , jangan contohi aku yang pemalas ni :D)

so , malam semalam dengan jayanya aku buat 4 solat sunat .

lega bhaii . haha . semoga ALLAH terima .

erm , kadang2 dalam hidup ni , banyak salah yang aku dah buat .

aku minta maaf ya atas semua salah dan silap aku . korang maafkan okey :D

hari ni , aku nak bukak kitab baru .

dan korang pun bukak kitab baru korang .

jadi , penuhkanlah kitab baru korang dengan benda baek2 sahajer :D

oh ya , tak lama lagi ramadhan kan .

azam tahun ni , nak khatam quran :)

nak latih diri jadi baek . eceh eceh . haha .

agak2 nyaa macam mana puasa n' raya tahun ni ya ?

harap2 dipenuhi perkara2 yang baek + happy sahajer .

yang buruk , yang sedih , pegi jauh2 . :D






semoga ALLAH permudahkan urusan kita . :D


Sunday, June 26, 2011

komeng oh komeng

assalamualaikum .

setelah searching serata Facebook ,

jumpalah fb si komeng ni .

cara dia tu macam minat hardcore je .

tapi dia peramah jugak .

see , bawah ni . klik kat gambar ini untuk tumbesaran yang lebih besar xD




see . badan besar , malu pun besar . haha ! xP

komeng oh komeng .

eh2 . wait . kau tanya apa tadi ?

ohh . kau tanya siapa komeng tu kan ?

ni komeng .



ain anak mak ! hehe ~

thanks layan aku tadi even kejap . i know you busy . budak U kan . :)






apa khabar komeng lepas duduk kat hospital ya ? huhu . (masuk drama juvana tu pulak)


Saturday, June 25, 2011

injection !


assalamualaikum .

itu jarum suntik . so ?

nak ceritanya , semalam kulit saya ditembusi oleh jarum ni .

aww ! tak sakit pun . serius . tak sakit .

cikgu rosma cubit lagi sakit dari injection tu .

injection untuk apa ? untuk pencegahan kancing gigi .

aku 1st girl 3 KAA yang kena suntik . hishh . cuak gile .

aku duduk atas kerusi . dengan lafaz 'bismillahirrahmanirrahim .."

aww ! dicucuk . ekk elehh . ingatkan sakit sangat .

pastu yang peliknya , aku tak lah teruk sangat effect vaksin tu .

yang laen kata , tangan diaorang lenguh lah , sakit lah , sampai demam pun ader .

tengok aku . steady je . haha !

jaga diri dan kesihatan ya kawan2 ! :)





nasib baek batch aku selamat dari suntikan kanser serviks xP


Monday, June 20, 2011

apa salahku , apa salah diriku


assalamualaikum .

minggu lepas ayah saya ke kota bharu . ade perasmian pemberian bantuan apa entah .

anjuran YaPEIM laa :)

dalam kebanyakan penerima bantuan tu , ada seorang yang mengidap penyakit AIDS .

tahu apa itu AIDS ? tidak perlu saya terangkan .

dipendekkan cerita , dia dapat AIDS sebab ayah dia hisap dadah . mak dia yang dapat then turun kat dia .

kasihan kan . dia tak salah apa2 pun . tapi dia kena tanggung semua .

tapi ayah aku kata , muka dia ceria .

langsung tak terjangka muka seceria dia mengidap penyakit tu .

then , sebabkan penyakit tu , masyarakat tak dapat terima dia .

termasuk datuk nenek dia . termasuk saudara-mara dia . termasuk jiran2 dia .

sebab kenapa ?

yes . korang mungkin kata . susah untuk dia dapat tempat sebab dia AIDS .

takut berjangkit . takut virus kena kat korang .

but actually , it's not what you think of it .

tu lah persepsi dan mentaliti masyarakat malaysia yang kukuh tentang AIDS .

tak boleh salam lah , tak boleh peluk lah , tak boleh pegang lah .

nanti takut jangkit . dan bukan sebarang takut . tapi takut yang teramat sangat .

termasuk ayah aku pun takut juga . haha :D

tapi semuanya berubah setelah jumpa budak tu .

actually tak ada apa-apa pun . dia bersin or batuk , tak effect pun .

dia sentuh , peluk kita , tak effect pun .

apatah lagi sekadar nak bercakap macam biasa .

cuma kalau luka kita bersentuhan dengan dia , baru berjangkit .

tapi masyarakat kita ni dah salah faham tentang tu .

mereka tak salah . mereka tak ada dosa . malah mereka menjadi mangsa dosa orang lain .

apa hak kita untuk meminggirkan mereka ?

semata2 kerana mereka AIDS yang sama sekali takkan menjangkiti kita ?

kita manusia . mereka pun manusia .

yang membezakan hanya iman dan takwa .

kita dianugerahi ALLAH kesihatan . bersyukurlah :)

seharusnya mentaliti masyarakat ni MESTI diubah .

mereka berhak mendapat apa yang kita dapat .

kerana mereka manusia . kita juga manusia .

so , ubah pemikiran anda okey ? :)







kadang-kala mereka itu lebih mulia dari kita . berhakkah kita menghakimi mereka ?


Wednesday, June 15, 2011

rahsia kejayaan sejarah saya

assalamualaikum .

alhamdulillah dengan izin dan kurniaNya ,

dapat saya memperolehi markah terbaek dalam sejarah xP .

"apa rahsianya ?" nadia natasya tanya .

rahsianya ialah ..

p/s : jangan beritahu sesiapa , shhhhh ! nama pun rahsia xP

*

sehari sebelum pekse sejarah .

tapi aku lebih fokus pada KH yang pekse nye pun keesokannya juga .

aku cuma baca sejarah form 3 . form 1 dgn form 2 tak ulangkaji langsung .

aku cuak KH sebenarnya . almaklumlah hari tu nyaris dapat C .

okey , sudah 5 petang . khamis 12 mei 2011 .

tiba2 ayah aku balek awal pula time tu .

aku : ehh , awalnya abah balik hari ni !

abah : abah dari luar . sebab tu awal balek .

aku : dah solat ?

abah : belum .

15 minit kemudian lepas ayah aku solat .

abah : syakira , bentang tilam !

ayah aku memang suka bentang tilam depan TV , hari2 dia tido depan TV xP

setelah bentang tilam ..

aku : abah , nak minta tolong boleh ?

abah : tolong apa ?

aku : citerlah pasal sejarah . start dari macamana british boleh jajah negara kita .

kejam kan aku ? ayah baru balik keje penat2 terus minta buat kerja lagi xP

abah : blablablablabla ..

aku tengoklah buku . then aku pulaa yang bercerita . aku start dari form 2 punya silibus . dari pengambilan pulau pinang tu . aku baca je apa yang ada dalam buku rujukan tu depan ayah aku . ayah aku menadah telinga dengar jela .

sejam kemudian ..

aku : dah habis bab sarawak . sekarang kita masuk bab sabah pulaa .

tengok2 ayah aku dah zzzzzzzzzzzzzz ..

tapi aku teruskan juga baca pasal sabah depan dia . kira bedtime story la tu . aku baca pakai suara tau , okey . then tekak kering , minum air kejap , sambung balik pasal bab 7 .

aku skip bab 6 . tak penting manapun bab tu . aku habiskan bab 7 .

tengok2 da pukul 7 malam . mak aku suruh kejut ayah aku . makan malam .

dalam aty aku masih cuak . form 1 tak baca satu haprak pun lagi . dah la malam tu tusyen .

aku pun pegi tusyen malam tu dengan hati yang gundah gulana .

balek tusyen , naseb baek ayah aku tak tido lagi .

aku ingat nak sambung form 1 yang pasal melaka dgn johor .

tapi seganlah pulaa tengok ayah aku dah tepuk2 bantal .

aku cakapla dengan ayah aku , nak sambung pasal form 1 .

ayah aku suruh cerita je . aku pun baca la apa yang ada kat buku rujukan tu .

habes 3 bab . kul 11.20 camtu . ayah aku pun dah tido . aku pun tidola .

esoknya , time nak bersiap pergi sekolah . ayah aku kata camni ,

"pagi tadi terbangun , rasa macam syakira baca sejarah tadi . tengok2 dah pagi ."

haha ! ayah aku sampai dah rasa auranya . entah2 ayah aku mimpi parameswara xP .

so aku pun pegi sekolah n' juz fikir nak study bab form 1 yang laen .

then , masa berlalu . sampailah time sejarah .

aku maen pakai jawab ikut suka hati aku je . rasa macam senang gile . tak tahu kenapa .

habes je sejarah , aku cakap dengan ayah aku . sejarah senang giler .

serius senang . aku tak pernah rasa senang sesenang ini tahu ?

okeyy . now ayah aku kat kota bharu . but aku bagitahu jugak result aku .

short message service ada kan . haha xP

"abah , saya dapat 98 sej . salah 1 soalan je ."

ayah aku then balas , "alhamdulilah"

aku sujud syukur atas kurniaan ini . and i'm very thankful to my dad .

kalau dia tak sudi dengar bacaan sejarah aku , mesti aku takkan ulangkaji sejarah setekun tu .

terima kasih , abah . syakira sayang abah . sangat2 .

bukan sekadar kerana membantu saya dalam sejarah .

tapi atas segala yang diberikan semenjak kali pertama saya memanggil abah dengan panggilan 'abah' .

dan saya nak ucap kat abah ,


*

okey . sudah baca ? sudah tahu ? sudah faham ?

kalau korang nak praktis jadi babysitter ayah korang semata2 untuk dapat markah tinggi sejarah macam aku pun boleh jugaa . haha ! xP

aku taklah menghadap buku berjam-jam sampai tido lewat .

(dan aku pun jenis yang tak suka tido lewat)

tapi entah dari mana aku dapat idea gile tu pun tak tahu .

tapi alhamdulillah dapat menghasilkan markah yang gile-gile .

korang mesti ada cara korang sendiri . cari cara yang sesuai :)

kalau aku , aku 'buli' je ayah aku tu . haha ! xP *jangan tiru aksi ini

okeylah . sekadar itu sahaja . ohh , jangan lupa , hari bapa tak lama lagi . 20 jun tak silap .

dan soalan yang aku salah ialah soalan 36 .

pasal 'kawasan kesemakmuran bersama asia timur raya' .

mula2 nak buat B dah . tapi dia tanya maksud tersirat . so aku tanda D .

tapi B jawapannya . redha jela ehh . haha ! xP






terima kasih ayah <3


Monday, June 13, 2011

kembali ke sekolah !

assalamualaikum .

jom kembali ke sekolah ! :)

okey . dah 2 minggu cuti tapi kerja sekolah masih tak siap-siap lagi.

takpe . hari ni dah 90% siap .

okey . berat untuk mengaku . tetapi result exam saya meningkat tapi rasa menurun .

macam mana tu ya ? hehe xP

apa-apa sahajalah . belajar dari pengalaman .

pengalaman ialah guru yang terbaik . jatuh dalam lubang yang sama ialah satu kebodohan .

opss , saya ambil ayat di atas ni di kelas 3 KRK 1 xP

okey . saya sebenarnya tak suka borak-borak pasal result ni .

hari ni saya seronok giler . dapat jumpa balek semua orang setelah 2 minggu tak bertemu .

bosan owh . makan tido solat online tengok tv . rutin yang sama .

okey . cukuplah untuk hari ni . sekadar mengelap habuk macam mengelap habuk di meja pagi tadi xP





azam baru untuk PMR ! ganbate aina ! xP


Monday, June 6, 2011

khabar cik amin azhar kita

assalamualaikum .

yes . saya ingat . masih ingat .

waktu kita kawan baek dulu , kita ada cakap tentang sesuatu .

minat kita .

minat terhadap benda yang sama . penulisan .

eishh , geli tak dengar ayat aku ? haha !

aku ada cuba juga menulis .

salah satunya bentuk cerpen peribahasa . dalam exam BM 2 hari tu . xP

naseb baek cikgu norlela okey je . haihh . alhamdulillah .

sekarang , working on novel . tapi benda tu simpan dulu . PMR diutamakan xD .

tapi kawan baek aku yang aku maksudkan kat atas tu dah advanced !

minatnya terhadap penulisan yang mendalam serta pengkajiannya dalam novel2 kak Ain Maisarah ,

mendorongnya untuk menulis 3 buah novel bersama beliau .

berikutan dengan post kak Ain di sini ---> click here !

okay , untuk melihat penyertaan kawan baek aku tu iaitu Amin bin Azhar ,

boleh tengok di laman facebook AinMaisarah Novelis .


tapi aku tengok ada 2 je kat situ . pape jelah ehh .

2 novel yang inshaALLAH akan diterbitkan ialah :


Aku Mahu Dia ---> click here !

kisah Dhiyana yang jatuh hati kepada Farid Kamal , kapten rumah Kuning Sekolah Seri Bangsar . dia berusaha mendekati Farid yang persis Farid Kamil wajahnya , tetapi usahanya belum menampakkan hasil . tidak cukup dengan itu , muncul pula saingannya iaitu Syakira (nak jugak taruk nama aku . haihh ! xD) . berjayakah Dhiyana memenangi hati Farid Kamal ?


Aku Mahu Perhatian ---> click here !

Fasha yang terkenal sebagai ketua The Wannababes Sekolah Sri Bangsar , terkenal dengan perangai diva nya , terkenal dengan kecantikannya , rupa-rupanya menyimpan kisahnya sendiri tentang keluarganya . hanya rakan-rakan terdekatnya mengetahui tentang kisah keluarga Fasha . bapanya sibuk menghabiskan masanya dengan perempuan lain manakala ibunya pula sibuk dengan temujanji di luar . hanya rakan-rakan terdekat Fasha yang memahami . namun hakikatnya Fasha memerlukan kasih sayang ibu bapanya . tabahkah Fasha mengharungi semua ini ?

lagi satu , Aku Mahu Sci-Fi , tapi tak tahulah kenapa tak ada dalam album tu .

okay , nak kenal kawan baek saya tu ? ini kami ! :)


gambar kelas sahajer . yang kaki panjang cermin mata tu , dia lah . yang buat tanduk di belakang dia tu , saya . HAHA !

nanti kau terbit novel , kau bagi aku free tau . tak nak , aku tak baca ! xD





semoga sinopsis anda memenangi pertandingan itu , amin ! :) i'll always pray for you .


Sunday, June 5, 2011

cuti yang membosankan

assalamualaikum .

"cuti korang wat apa ?"

aku cadang , korang boleh pilih jawapan di bawah .

1) on FB memanjang (takpun blogging macam aku ni xP)

2) balek kampung (kecik , ni hobi kau kan ?)

3) duduk rumah tengok TV

4) panjat bukit broga

5) pergi melencong melancong ke tempat2 menarik

6) menjelajah kenduri kahwin (ni mesti yang paling popular)

7) siapkan kerja cuti terancang (aku baru siap sains xP)

8) bincang jawapan sejarah (khas untuk budak2 3 krk 1 , 3 krk 2 dgn 3 kaa sahaje !)

9) dan laen2 ____________________ (nyatakan)

perghh , macam borang soal selidik sajer . haha ! xP

apapun , jaga diri baek2 ye semua . apapun kerja yang korang buat , safety first okay .

cuti tinggal lagi seminggu . enjoy okay ! :)

*


1) baca buku


membaca jambatan ilmu tahu ? sebab tu aku suka membaca .

tak kiralah baca apa . terpulang . komik , novel , majalah , surat khabar , dengan buku sekolah pun aku layan ! asalkan baca .

kadang-kadang kita asyik melekat je dgn buku tu . sampai tak sedar masa berlalu .

baguslah tu . masa tak terbuang , ilmu pun bertambah . hehe ! :)

2) belajar memasak


heyy perempuan ! bangun okey !

belajar memasak . bukan semata-mata nak kawin saja . tapi tolong mak juga yang asyek bersusah-payah masak untuk kita . kali ni , biar kita masak untuk dia pula .

bagus . boleh balas jasa kan . hehe ! xP

3) bermain ?


aku tahu , korang punya permainan seperti kad2 uno , maid , daun terup dan segala mak nenek kad serta chess dan dam mesti dah berhabuk dalam almari kan ?

aku pun pelajar okey . sebok dengan folio + study . congkak kat rmah aku pun dah jadi rumah labah-labah xD .

so , keluarkanlah segala harta karun anda tu dan maen lah okey ? ajak lah mak ayah atuk nenek kakak abang kawan jiran semua maen sama2 .

takpun petang2 maen la bola ke , badminton ke :)

4) tumpahkan bakat anda


maksudnya ?

hehe . setiap orang ada bakat kan . contohnya aku . aku suka menulis .

entah berapa cerpen boleh aku tulis cuti ni . tapi masalahnya aku malas . haha !

abaikan . tu aku punya pasal xP .

contohnya korang ada bakat macam melukis ke , fotographing ke , photo-editing ke , apa2 jela bakat yang korang ada .

cuti ni la masa untuk korang asah bakat korang jadi tajam . lepas cuti ? jangan haraplah . kerja rumah dah menggunung . so inilah masanya .

*

saya rindu semua !

terutama my besties : nur emy helwina , farah hafizatul , nur najiah dan nurul ainaa .

budak pendengar setia : nurul aina dan atikah .

lepas cuti , tengoklah . aku akan lepaskan rindu kat korang ! HAHA !

err , you . yes , you .

dah 5 hari kau tak on . balek kampung kot . semoga cuti kau baek je .

yes , cuti . time cuti ini , membuatkan aku ingat semua tentang kau .

sebab tahun lepas pada cuti ini jugak , kita bergelak kongsi cerita .

sekarang ? in my dreams pun ia takkan berlaku lagi .

hope you happy always :)





holiday oh holiday , cepatlah kau berlalu !


Monday, May 30, 2011

drama bersiri juvana


assalamualaikum .

korang layan tak cerita ni setiap isnin ?

aku ni jenis tak tengok tv sangat sejak masuk form 3 ni .

tapi menyesallah pulak terlepas drama ni .

serius tak tahu drama ni sampai minggu lepas .

OST dye pun best . pendek cerita semua pasal cerita ni semua best . haha ! xD

korang boleh jenguk website ni untuk tengok sinopsis nya . ---> click here !

tak sabar nak tengok ending daim !

dye tak bersalah ! dye x bunuh mak dye ! maybe wktu tu dye juz nak cabut pisau tu je .

cehh melebih lak aku . macam aku makwe dye je . haha !

by the way , menyampah jugak dengan botak . fikir hebat sangat . xD

cerita ni real . memang ramai suka tengok .

malam ni balek tusyen terus nak bukak tv . naseb baek tusyen sampai pukul 9 . xD

juvana best =D . rugi tak tengok !





ya saya tahu , awak pun suka tengok drama juvana juga :)


Saturday, May 28, 2011

kawan baru + kehairanan baru

assalamualaikum .

semalam baru sambut hari guru kat sekolah .

ustaz ahmad noor zaimi dapat anugerah 'guru kacak bergaya' !

patut dapat anugerah 'guru kaki kelentong' . haha ! xD

ustazah kalsum , guru kelas dapat guru paling penyayang :)

*

hari ni , kelas tambahan . ada seminar kat dewan .

duduk dengan emy and sofia , kawan baru . anak sedara cikgu azazlina .

dye okey jer . tak gedik . :)

*

semakin lama kita rapat , ada sesuatu yang menghairankan saya .

kehairanan yang tak mungkin terluah .

mungkin sangkaan semata-mata . harapnya itu tidak berlaku .

harap sangkaan hanya tinggal sangkaan .

*

cemburunya kat akak amy noreffaziera dengan zaki !

due2 tengah bahagia ye nampak .

haihh . tengok . kawan2 aku sumenye tengah mengalami fasa bertaman .

aku ? fasa perang jela yang layak dalam hidup aku sekarang ni .

by the way , be happy ya kak amy and zaki ! :)




misi bermula , nur emy helwina !


Thursday, May 26, 2011

al-akhir .. ehh tak sudah lagi rupanya !

assalamualaikum .

tepat jam 1.05 minit tengah hari tadi ,

maka tamatlah peperiksaan pertengahan tahun .

tapi .. opps !

saya dapat 78% dalam kh . so ?

so , oleh kerana saya dapat B , kena ulang balek !!!!!

penat lah ulang2 ni . banyak tajuk lak tuh . haihh .

benci betul kena repeat paper . ganbate aina !

*

rancangan waktu cuti ?

1) check jawapan sejarah !

2) nak praktis adobe photoshop dan illustrator

3) teringin nak balek perak , tapi tak kot

4) balek seremban sebentar

5) nanti2 jela fikir . haha ! xD

*

aku tak tahu kenapa . kita baru 2 hari chatting tapi aku selesa ceritakan semuanya kat kau .

aku benar2 selesa . sama macam aku cerita kat emy , atikah dan zaki .

tapi kelakar la . kau tak faham satu apa pun aku merepek . haha !

okay . enough aina . 2 hari saja ya . lepas tu tegur dia kat sekolah sekali .

the end . fullstop . al-akhir .





maaf mengganggu . aku muncul sekejap saja okey ? terima kasih sebab sudi melayan !


Saturday, May 21, 2011

copygirl


assalamualaikum .

farah jasmeen : apa bai (baizura) kata ?

aina : riket .

farah jasmeen : apa dia ?

aina : ri - ket !

farah jasmeen : tak dengar ! cakap kat haziq .

aku pun beralih mata kat haziq hazwan .

aina : riket la .

haziq hazwan : haa ? cricket ?

aina : masya ALLAH , riket !

haziq hazwan : tak dengarlah .

pekak lah anak hishamuddin ni . duduk sebelah aku tapi satu hapak pun tak dengar .

aina : R - I - K - E - T !

haziq hazwan : apa dia ? tak dengar !

malas dah aku nak bercakap dengan dia .

fariq kat belakang dah bising kata kitaorang meniru .

kacau lah anak sururi ni . tido jela . tak yah nak bising2 .

lama sikit ,

haziq hazwan : aina , riket eh ?

aina : yes !

haziq hazwan : o0o0o0o .. farah ! (sambil pandang belakang) riket !

farah jasmeen : okay , thanks aina . tapi .. apa puncanya ?

hadoii . ingat dah settle dah masalah . rupa2nya ada yang tak selesai .

tak suka betul soalan tu . science paper 2 .

ada gambar budak laki kecik pakai seluar . dah la tu . angkat seluar dye nak tunjuk kaki dye yang 'cantik' tu .

pastu tanya apa penyakit dye .

wait wait wait !

aku , haziq dan farah duduk depan cikgu .

macam mana boleh berdialog bisik2 macam kat atas ?

jawapannya ..

..

"aina syakirah !"

waktu kh waktu tu . tapi periksa science paper 2 .

aku pandang suara yang panggil aku tu . aina malik .

"ya ?"

"dah pukul berapa dah ni . (sambil tunjuk jam) . gi la cari cikgu . siapa nak kutip kertas ?"

masya ALLAH . aku formen ! yes ! aku formen . aku la kena cari cikgu .

tapi aku langsung tak sedar yang kelas kitaorang tak ada cikgu selama 20 MINIT !

baguslah tu . berlakulah aksi bisik membisik . *bisik apa ya ? haha !*

okay . turun ke bilik guru . jumpa ustazah kalsum , guru kelas . ceritalah apa yang berlaku .

terkejut ustazah . kitaorang masuk bilik guru .

cikgu adilah , GKMP sains and maths suruh cerita apa yang berlaku .

aku kata lah ,

"tadi ade cikgu laki masuk lepas ustaz ahmad noor zaimi . tapi dye keluar pukul 12."

KH ada 3 masa tapi cikgu tak masuk . cikgu relief yang masuk .

masa pertama , ustaz zaimi . dye merapu konon itu keluarlah ini keluarlah .

padahal tak keluar pun . siakap senohong je ustaz ni .

then cikgu laki baru masuk . cekgu pelatih kot .

sepatutnya dia masuk untuk 2 masa . tapi tak tahu lah kenapa dia keluar pukul 12 tak balik2 .

kecoh satu bilik guru . macam aku ni bawa khabar ape je .

cikgu adilah tadi tu ganti . kutip kertas .

3 KAA 2011 , periksa science paper 2 kita terbaek wokk ! xD





awak meniru ? tak mustahil kan . haha ! xD


Thursday, May 19, 2011

examination


assalamualaikum .

yes ! siri examination diteruskan lagi minggu ini .

di mana bahasa melayu kertas 2 saya di bahagian C agak teruk lah juga .

pendidikan islam lagi best . apa yang aku baca , tak keluar . apa yang aku tak baca , keluar .

maths paper 2 ? alhamdulillah . boleh tahanlah . algebraic tu pening sikit .

english paper 2 ? lupa tulis tarikh kat laporan . haha ! bagus . yang laen ok je .

bahasa melayu kertas 1 sungguh hampeh xD .

bahasa arab ? boleh tahan , boleh tahan .

esok , KKQ dengan sains kertas 2 . doakan saya okey !





semoga awak okey sahaja menghadapi peperiksaan , si comelku :)


Sunday, May 15, 2011

dream


assalamualaikum .

pernah bermimpi ?

sah2 la pernah kan . tak namanya manusia kalau tak mimpi .

yes . saya pernah mimpi . macam2 .

yang buat saya tertanya2 pun ada . mengarut2 pun ada .

tengah belajar termimpi pun ada ! (kantoi tido dalam kelas)

tapi apa tu mimpi sebenarnya ?

mimpi adalah komunikasi antara tubuh , fikiran dan jiwa kita .

yes . saya tiru bulat2 ayat atas tu dalam website ni ---> here !

mimpi para nabi , rasul dan salafussoleh tu benar-benar belaka .

sebab nya , mimpi adalah salah satu petunjuk yang ALLAH ingin sampaikan kepada mereka .

contohnya nabi ibrahim .

dia mendapat perintah ALLAH untuk menyembelih nabi ismail melalui mimpi , kan ?

itulah asal usul hari raya aidiladha .

ada juga mimpi mainan syaitan .

yang mengarut2 gi terbang la jadi superhero tu mesti mainan syaitan lah tu .

jangan beranganlah nak jadi kenyataan .

tapi kadang2 ada jugak mimpi yang ada maksud .

banyaaaaaakk website yang memuatkan mimpi beserta maksudnya .

klik je kat google . type tafsir mimpi . mesti banyaaakk punyaa .

tapi tak semuanya betullah . ada yang boleh percaya , ada yang tak boleh .

kadang2 ada certain orang mimpi benda yang meninggalkan misteri berulang kali .

biasanya kena rujuk doktor atau ustaz untuk maklumat lanjut .

tapi jarang juga kita ingat apa yang kita mimpi .

mula2 jaga dari tidur , macam ingat . lama2 lupa .

sebab faktanya , bangun 5 minit drpd tidur , kita lupa 50% mimpi .

10 minit bangun drpd tidur , kita lupa 90% drpdnya . hehe .

ada pendapat tentang mimpi ? share kat comment atau shoutbox okay ! :)






pernah mimpi anda 3 hari berturut-turut . apakah ada maksud di sebaliknya ?


Saturday, May 14, 2011

setahun dah berlalu

assalamualaikum .

----------------------

13 mei 2010

tarikh ni , pukul 4 petang .

macam biasa lepas solat , aku pun rehat kat kantin .

beli nasi lemak + air milo . sedap tuu !

lepas beli air milo , aku jalan lambat2 . ingat nak tunggu najiah dan farah tak habes beli lagi .

aku pun terpacak depan satu meja + bangku .

tengok atas bangku tu duduk lah due orang makhluk ALLAH berbangsa lelaki ni

asyek gelak je dari tadi .

tapi antara due orang yang tengah gelak tu ,

aku lagi suka tengok orang yang tengah gelak sambil bercerita .

entah kenapa aku tertarik nak tengok tag nama dia .

tapi kelabu . kena clorox kot . puas mata aku yang rabun ni nak baca nama dia .

aku baca je nama dia , terus hati aku cakap camni ..

"laa .. dye ke orangnya ?"

dan terus hati aku jatuh sakit suka :)


*

13 mei 2011

hari ni aku ke kantin macam biasa . tiada apa yang istimewa .

cuma aku dapat berdiri sesaat di sebelah kau .

kau marahkan aku . aku tahu .

kau dah berpunya . aku tahu .

cuma satu je perkara yang aku tak tahu dan tak nak tahu .

cara untuk melupakan kau .

----------------------

periksa ?

haiyaa . teruk maa .

tak lah teruk sangat . yang teruk tu Kemahiran Hidup .

aku pun tak tahu sebab apa .

tak minat owh elektrik elektronik ni .

tensyen aku menjawab soalan .

tapi time sej , best betul !

soalan nye susah . tapi alhamdulillah dapat jawab sebab dah baca .

terang hati aku menjawab sejarah ni . haha .

sejarah aku takkan jadi peronda sekolah .

tapi aku rasa KH aku kena buat show . teruk sangat kertas aku tu .

----------------------




thank you muhammad razlan ghazali for this present . i love chocolate <3





saya sedar siapa diri saya , the H letter boy :)


Tuesday, May 10, 2011

saya okey saja

assalamualaikum .

birthday tahun ni , boleh tahan laa .

cuma semalam tusyen dibatalkan , tak dapat la nak kutip ucapan . hishh !

takpe . malam ni aku paksa suruh diorg wish aku jugak . even belated . saya tak peduli !

*

ohh anak daud iaitu muhammad aizat :)

macam mana la hang boleh lupa semalam bufday cheq :)

untung hang hantar mesej kat FB . lega cheq .

hang memang kawan terbaek cheq !

takpelah tak dapat bagi hadiah pun .

hadiah tahun lepas , hadiah terbaek !

*

thanks to all who wish me :)

walaupun aku dah ingatkan kau ,

tapi ternyata kau tak bagi ucapan kat aku pun .

yes . kita tengah gaduh .

tapi apa salahnya ucap selamat hari lahir kat aku .

*

ahmad najmie bin khairul emran !

seronok ye tengok gelagat aku yang terlebih excited nak suruh orang wish bufday aku .

then kau pun ajuk cakap aku dengan gaya pondan .

"bufday aku ! bufday aku !"

haihh , entah macam mana boleh buat aksi lari berkejaran kat depan tangga .

semua gelak . termasuk kawan baek kau yang pendiam tu .

emy kata , kenangan .

tapi aku memang tak suka ya !!!

xD .






mahu mencampakkan seseorang keluar dari galaksi milky way ni . boleh tolong tak , emy ?


Monday, May 9, 2011

happy birthday to me !

assalamualaikum .

cepat cepat wish saya ! masih banyaaaaaaaakk lagi masa ! hehe !

hari ni saya terlebih excited .

ramai juga yang wish saya !

antaranya ..

MUHAMMAD ISTIGHFAR AKBAR BIN OSMAN
happy birthday .. semoga panjang umur , dimurahkan rezeki , dirahmati , dilindungi , diberkati , disayangi , tidak dibenci (nazri yang tambah) , di rumah , di sekolah ..

MUHAMMAD SYAFIQ BIN ROZI AZWARDI
syafiq : happy birthday aina !
aina : terima kasih !
syafiq : rumah kau katne ?
aina : pelangi .
syafiq : aku tau la pelangi . tapi katne ?
aina : 3/9 . kenapa ?
syafiq : o0o0o .. mana la tau wat party ke ..

MUHAMMAD AMIRUL ASYRAF BIN RAHMAT
happy birthday aina ! nah ni hadiah kau !
(sambil pegang kasut sebelah najiah)
kesian najiah xde kasut sebelah ! xD



thank you amin azhar ~



thank you haziqah yahya ~



thank you nur najiah azli ~





saya nak awak wish , please ! buat terakhir kalinya saya nak dengar suara awak :)


Sunday, May 8, 2011

kisah kita bertiga

assalamualaikum .

maaf lah . sepatutnya awak dah bahagia dari dulu .

tapi saya sama sekali tak sedar yang saya rampas dia .

dia yang saya gunakan semata2 nak lupakan kenangan lama saya .

kalau saya tahu awak memerlukan dia lebih dari saya ,

saya tak akan rapat dengan dia .

tapi tak apalah . semua dah berakhir .

cuma saya tak sangka dia sanggup buat begitu semata-mata demi awak .

saya harap awak dan dia bahagia selamanya .

meneruskan kenangan coklat awak dan dia dahulu . haha .

jangan salah faham !

saya bukan nak ungkit masa lalu saya tu .

cuma .. saya jeles !

bukan2 ! bukan jeles dia sekarang dah bersama awak !

tapi ..

orang2 yang rapat di sekeliling saya semuanya bahagia bersama yang tersayang .

kawan baik saya , kawan2 saya , termasuk awak dan dia pun kawan saya .

tapi saya ?

setiap kali impian saya hampir tercapai , di situ lah mulanya halangan .

halangan yang tak mungkin akan tertembus .

awak dan dia , semoga bahagia . dan doakan saya bahagia juga :D





walaupun sekelas , kita tetap harmoni . kan ? HAHA .


Saturday, May 7, 2011

wahh ! wahh ! wahh !



assalamualaikum .
tengoktengoktengok !
sweet betul kita punya kawan ni :)
maen suap2 ya . suap mi kari saja . haha !
hari ini ialah HARI SEKOLAH a.k.a HARI KEUSAHAWANAN .
wahh ! best tuu ! boleh beli makanan byak2 ! boleh jalan2 ! *kat skola je xD
tup tup kul 1030 ,
emy dengan farah kena bertugas di gerai masing2 .
so lepak lah dengan ainaa , najiah serta razlan .
tahun ni , hari keusahawanan ade pembaikan .
ada aiskrim , ade cabutan bertuah , dan macam2 gerai ade n' bertambah inovasi !
siap ade cheezy chicken makaroni . itu lah sarapan aku :D .
cekgu jasemah wat air cocktail . sedap !
laen dari yang laen kan . bagus betul sekolah ni . bru 2nd time buat da maken gempak .
cumee ..
boleh tak tahun depan sekolah kita buat rumah hantu ?
mesti lagi gempak ! wahh !
da 3 tahun tak masuk rumah hantu . rindu pulak nak masuk . haha !
okayy , sekian saja nota saya . SEKIAN TERIMA KASIH .





elok2 aku baek dengan kau even kau dingin dengan aku . so , jangan buat aku HILANG SABAR .


Friday, May 6, 2011

terima kasih !

assalamualaikum .

yes ! hari ni aku dpt title 'opera girl' .

so , kau kesah kenapa ?

nak dapat title opera macam aku jugak ke ?

buatlah . biar orang tutup telinga dengar kau buat opera .

lagi bagus !

time aku buat opera , takde sape tutup telinga . :)

thanks to Baihaqi ! aku suka kau tepuk untuk aku :) .

Najiah and Farah Hafizatul , thanks for khusyuk tengok aku :)

Emy , penyokong dalaman . terima kasih ! :D

abang Hadi dan abang Hakim , persembahan korang pun bagus juga !

sorry Fatin Atiqah . jawab pujian kau macam tak ikhlas .

aku dah naek bengang je dgn orang yang make fun of me .

terutamanya budak kelas .. malas nak sebut lah kelas ape .

ramai lagi yang puji aku yang ikhlas . haha ! perasan je .

ni semua sebab cekgu rozeta . hehe :D

abg Hadi , stop fikir negatif okay ? persembahan korang fine , best :)

btw , happy birthday ya abg Hadi ! may ALLAH bless you .




suara saya macam La Carlotta kan ? HAHA !


Tuesday, May 3, 2011

dia , warna hidupku !


assalamualaikum .

ya , awak warna hidup saya !

terima kasih ya ! :)

ehh2 , bukan tu je saya nak cerita .

saya nak cerita implikasi warna dalam kehidupan seharian kita .

sebab tu ALLAH cipta dunia dengan warna . sebagai variasi . makin berseri .

tapi setiap warna punya lambang tersendiri .

anda suka warna apa ?

saya suka warna biru ! :)

biru ? mengapa biru ?

sebab biru membuatkan saya tenang . biru lambang ketenangan .

ehh ehh . bukan tu je tafsiran warna biru .

warna boleh mempengaruhi personaliti seseorang .

orang kata , orang yang suka warna biru ialah orang yang ?

  • sensitif (ohh sikit2 la)
  • beretika (out of list !)
  • romantik (eee . yucks !)
  • suka menolong (ade la jugak)
  • mudah berkorban (iye ke ? macam tak je !)
  • bekerjasama (boleh lah)
  • membawa kesembuhan (tak faham ?)
nak lagi ? heheh . warna bukan satu . warna ade banyaaaaaakk lagi .

KUNING
ceria , tahan lasak , suka berkawan , popular , suka enjoy !
(bukankah kuning lambang diraja ?)

HIJAU
tenang , pemurah , berperikemanusiaan , kreatif , ambil berat , banyak idea , penyayang
(pencinta alam sekitar semestinya prefer warna ni dalam list no 1 !)

COKLAT
matang , sihat , berdikari , tenang
(adakah bertepatan dengan ayah saya ? hehehe !)

MERAH
kemegahan , pantas , kurang sabar , bersemangat
(merah lambang panas ! huhh , hot , hot !)

HITAM
ego , berkeyakinan diri , mudah hiba , iltizam yang tinggi , komited , serius , tak pandai berlawak
(hitam ade kebaikannya tersendiri . tak semestinya hitam tu kelam . it's stylish okay ?)

PUTIH
optimistik , suci , kedamaian , tak suka bergaduh , kurang kreatif , kadang2 membosankan , bersangka baik
(selalunya orang yang suka warna putih , mesti dia cool kan . haha !)

PERAK/EMAS
kejayaan , positif , ceria , gigih
(wahh , lambang kekayaan !)

sumber : petua menjadi ceria tulisan dato dr . mohd . fadilah kamsah

jadi , adakah warna kegemaran anda sesuai dengan personaliti anda ?

apapun warna yang anda sukai ,

pastinya ia menambah keceriaan dalam hidup anda !

mahu lebih lanjut lagi ? boleh klik di sini ---> click here !

ya ya saya tahu blog saya hitam . hehe ! kelam rite !

saya cadang nak tukar warna lain . tapi tunggu cuti lah .

bulan ni periksa tengah tahun . tak sesuai okey .

okayy . cukup sampai tu je . laen masa sharing benda laen lagi . :)





anda warna hidup saya ! sayang anda semua ! :)



.Hasil Kerja Tangan Aina Syakira.