hye dudes and babes . i'm aina and this is my diary , i can write whatever i want okie ? dun forget to leave your comment or shout here ! thankx for visiting my online world , enjoy reading okie ? ^_^

Monday, June 20, 2011

apa salahku , apa salah diriku


assalamualaikum .

minggu lepas ayah saya ke kota bharu . ade perasmian pemberian bantuan apa entah .

anjuran YaPEIM laa :)

dalam kebanyakan penerima bantuan tu , ada seorang yang mengidap penyakit AIDS .

tahu apa itu AIDS ? tidak perlu saya terangkan .

dipendekkan cerita , dia dapat AIDS sebab ayah dia hisap dadah . mak dia yang dapat then turun kat dia .

kasihan kan . dia tak salah apa2 pun . tapi dia kena tanggung semua .

tapi ayah aku kata , muka dia ceria .

langsung tak terjangka muka seceria dia mengidap penyakit tu .

then , sebabkan penyakit tu , masyarakat tak dapat terima dia .

termasuk datuk nenek dia . termasuk saudara-mara dia . termasuk jiran2 dia .

sebab kenapa ?

yes . korang mungkin kata . susah untuk dia dapat tempat sebab dia AIDS .

takut berjangkit . takut virus kena kat korang .

but actually , it's not what you think of it .

tu lah persepsi dan mentaliti masyarakat malaysia yang kukuh tentang AIDS .

tak boleh salam lah , tak boleh peluk lah , tak boleh pegang lah .

nanti takut jangkit . dan bukan sebarang takut . tapi takut yang teramat sangat .

termasuk ayah aku pun takut juga . haha :D

tapi semuanya berubah setelah jumpa budak tu .

actually tak ada apa-apa pun . dia bersin or batuk , tak effect pun .

dia sentuh , peluk kita , tak effect pun .

apatah lagi sekadar nak bercakap macam biasa .

cuma kalau luka kita bersentuhan dengan dia , baru berjangkit .

tapi masyarakat kita ni dah salah faham tentang tu .

mereka tak salah . mereka tak ada dosa . malah mereka menjadi mangsa dosa orang lain .

apa hak kita untuk meminggirkan mereka ?

semata2 kerana mereka AIDS yang sama sekali takkan menjangkiti kita ?

kita manusia . mereka pun manusia .

yang membezakan hanya iman dan takwa .

kita dianugerahi ALLAH kesihatan . bersyukurlah :)

seharusnya mentaliti masyarakat ni MESTI diubah .

mereka berhak mendapat apa yang kita dapat .

kerana mereka manusia . kita juga manusia .

so , ubah pemikiran anda okey ? :)







kadang-kala mereka itu lebih mulia dari kita . berhakkah kita menghakimi mereka ?


2 comments:

Cik Siti Wan Kembang said...

kan ? sedih lah pulak dengar cerita kau nih . tapi yeker kalau kita tersentuh luka die berjangkit nanti ?

Aina Syakira said...

ayah yang kata . tapi takkan lah kita nak sentuh pula kan ? sepatutnya golongan macam ni kita dekati bukannya kita pinggir :)


.Hasil Kerja Tangan Aina Syakira.